ontmoetroute-09-1
ontmoetroute-09-2

Projekt Ontmoetroute

INITIATIEF
Het Beweegcollectief Mook en Middelaar (BM&M), de seniorensportvereniging van Mook en Middelaar, KBO-Mook, Proteion en ZZG willen samen op een vernieuwende manier eenzaamheid onder ouderen in de gemeente Mook en Middelaar terugdringen. 

Door wandelommetjes door het dorp wordt het onderlinge contact bevorderd. Tijdens dit project wordt de methode positieve gezondheid IPH ingezet. Hiermee wordt in kaart gebracht hoe inwoners hun eigen gezondheid op verschillende onderdelen scoren. . (zoals geformuleerd door het Institute for Positive Health van de Universiteit Maastricht)

DOELGROEP
In de gemeente Mook en Middelaar wonen 894 ouderen van 75 jaar en ouder. Hiervan geeft 33% aan emotioneel eenzaam te zijn. Uit gesprekken met leden van de KBO en BM&M blijkt dat er behoefte is aan ommetjes. Lokaal zorgt het BM&M al voor beweging aan ouderen.
De ZZG heeft dit jaar een nieuw zorgcentrum geopend (Mookerhof en Mookerplein) in Mook en doet mee om direct aansluiting te kunnen vinden bij deze lokale partijen.
De wooncorporatie sluit aan omdat zij zicht heeft op de doelgroep. Bovendien komen zij vaak achter de deuren van de bewoner.
De gemeente sluit aan met de beweegcoach senioren en voor info ontmoetroute.

WAT WILLEN WE BEREIKEN:
Dat we aan het einde van het project met onze methode 120 ouderen hebben bereikt.
Dat minstens 60 ouderen actief de routes lopen.
Er is een krachtig handboek gemaakt. Hiermee kan de eenzaamheid in de overige kernen van de gemeente aangepakt worden. De methode positieve gezondheid IPH wordt bekend.

De aantrekkelijke ommetjes van 3 km, met afkortingen van 800 m en 1500 m, lopen door de kern en langs mooie delen in Mook. Deze routes komen langs twee ontmoetingspunten waar veel kwetsbare senioren wonen. De routes maken gebruik van veel straatmeubilair en groen.

START VAN HET PROJEKT
De coronacrisis heeft ons danig parten gespeeld. Eigenlijk wilden wij op 18 maart 2020 starten maar toen kwam de lockdown en stond ons project ook op “on Hold”.

We maken nu een herstart . Vanaf 2 september 2020 starten we iedere woensdag op twee lokaties namelijk bij het Hart van Mook (om 10.00 uur) en bij het LOP in Molenhoek (om 14.30 uur)
Iedereen van de doelgroep is van harte welkom en
deelname de eerste 10 keer is gratis!! (tot 1 januari 2022).

Meer informatie bij Beweegcoach senioren Marian Schijf T 06 13260571

Programma, ook nu het coronavirus heerst:

Woensdag        10.00 uur vanuit de tuinkamer Amaliahof Mook voor 1 en 3 km
Woensdag        14.30 uur vanaf ijssalon Molenhoek
Donderdag         9.30 uur vanaf De Koppel Middelaar voor 4 tot 5 km.

 

NIEUWS  8 oktober 2021


Bekijk de film over Ontmoetroute en Beweegroute:

https://youtu.be/GApQltygue4Outlook voor iOS

  

 

Nieuwsbrief 18 november 2020

 

Met het mooie bericht vanuit de overheid dat we volgende week weer wat meer mogen en in groepjes van 4 kunnen lopen zijn we vanmorgen vertrokken voor de wandeling onder een stralend zonnetje. Wat boffen we toch met het weer, iedere woensdagmorgen is het prima wandelweer.


Woensdag 25 november: naar Intratuin om inspiratie op te doen voor de kerst.

Door de bewoners van Mookerhof zelf is geregeld dat er om 9.30 uur wordt vertrokken met Avan en met vrijwilligers en studenten die ieder een deelnemer met de auto meenemen.

Zelf zorg je voor een mondkapje, makkelijke schoenen en een goed humeur en natuurlijk geld als je iets wilt kopen. Er is geen koffie en thee te koop dus zorg dat je b.v. een flesje water meeneemt. Iedereen loopt zijn eigen route door Intratuin (met mondkapje op!) en zorgt er weer voor dat je rond 11.15 uur bij de uitgang bent. Ga niet in groepjes lopen, dat mag niet!

Om 11.30 uur rijden we weer terug.

Voor wie niet meewil is de tuinkamer gewoon open, een van ons blijft daar.

 

Woensdag 2 december 10.00 uur in en om de tuinkamer vieren we op gepaste wijze Sinterklaas.

Er wordt het een en ander georganiseerd zodat eenieder naar huis gaat met een pietendiploma! En natuurlijk is er dan koffie met pepernoten.

 

Woensdag 9 december komt Desireé Zillessen om 9.30 uur in de tuinkamer om kerststukjes te maken met ons.

De eerste ploeg begint direct om 9.30 uur aan het maken van een kerststukje en maakt daarna een wandeling. De wat snellere groep maakt eerst vanaf 10.00 uur een wandeling en gaat om 11.00 uur als de eerste groep klaar is een kerststukje maken. De kosten voor dit kerststukje moet je wel zelf betalen, wij zorgen voor de materialen, bloemen en groen.

Groetjes, Marion, Willy, Lucie, Anouk, Suzanne en Marian

 

 

NIEUWSBRIEF   6 november 2020.

De ontmoetroute doet zijn naam eer aan!

Gezamenlijk met de vrijwilligers, studenten maar zeker door en met de deelnemers, wordt er hard en met veel plezier gewerkt, gewandeld en leuke dingen gedaan door met elkaar in contact te komen. We gaan hier mee door!

Maar…… de komende twee weken mogen we niet: bij elkaar komen, gymmen op dinsdag en met groepjes lopen op woensdag. Samen krijgen we de corona eronder en twee weken zonder koffie en een praatje met de groep is te overzien.

 

Komende twee woensdagen wordt er wel gewandeld, je wordt door een vrijwilliger of student opgehaald om 10.00 uur voor een lekker wandeling, een op een, en ook weer thuisgebracht.

Woensdag 25 november hopen we weer vanuit de Tuinkamer te gaan lopen en ook koffie te kunnen schenken.

 

Heb je vragen bel dan Marian Schijf op!

Telefoonnummer:  06-13260571

 

Tips om in beweging te blijven:

  • Probeer iedere werkdag om 10.00 uur de zender van de TV op GL8 te zetten en doe mee met de het beweegkwartiertje.
  • Probeer iedere dag de oefeningen te doen die op de poster staan die je mee hebt gekregen van ons.
  • Loop iedere dag een klein rondje of ga in ieder geval even naar buiten zodat je frisse lucht opsnuift.

 

Groetjes van ons:

Lucie, Willy, Marion, Anouk, Suzanne en Marian

  

Ontmoetroute 4 november 2020

Sinds mei van dit jaar ben ik vrijwilliger  geworden in het project “de ontmoetroute” op verzoek van Marian Schijf. Wat het precies inhield wist ik toen nog niet. Ik ben begonnen

met een aantal dames die zelfstandig wonen in de Mookerhof en een dame die op de Amaliahof een senioren woning heeft.

We zijn begonnen in de coronatijd met gymmen op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag lekker buiten.  En in en na de vakantie is daar de ontmoetroute bijgekomen.

 

Ik ben iedere woensdagochtend als eerste aanwezig en zet dan alvast koffie en thee en dan wordt de tuinkamer van de Mookerhof lekker een soort van huiskamer door de verse koffielucht. Helaas door de berichtgeving van de heer Rutten was dit voorlopig voor twee weken de laatste ochtend mét een kopje koffie.

Marion.